Andullatie Therapie & Fibromyalgie

Gepubliceerd op 15 april 2021 om 23:32

Mijn eigen ervaring met de Andullatie Therapie:

Andullatie Therapie bestaat nog niet zo heel lang en is ook nog niet zo bekend in Nederland. Ik ben met deze therapie in aanraking gekomen via mijn moeder. Bij haar werd ongeveer 1 jaar Fibromyalgie vastgesteld. (dit word verder op uitleg wat dit precies is). En zo zijn wij opzoek gegaan naar een oplossing zodat mijn moeder en beter mee kon gaan leven. Na lang zoeken kwamen we bij het bedrijf HHP uit, die zich volledig focussen op Andullatie Therapie. Verder in deze log wordt alles over het apparaat en de behandeling uitgelegd.

Over Hhp:

Bruno Nuyttens, de oprichter van HHP, startte het bedrijf op vanuit een persoonlijke missie. Toen zijn vader last kreeg van chronische rugpijn, had Bruno maar een doel: zijn vader verlossen van de pijn.

Na een intensieve zoektocht naar een oplossing kwam Bruno op een Duitse beurs in aanraking met een massagematras. Het toestel bevatte een van de basisprincipes waarop alle huidige HHP-producten berusten: mechanische vibraties. Bruno liet zijn vader kennismaken met het toestel en al na een aantal sessies verminderde zijn rugpijn aanzienlijk.

Dat moment betekende het startpunt voor HHP. De persoonlijke missie van Bruno werd omgezet in de visie die HHP tot op vandaag uitdraagt: Making Self-Care Available For Everyone. Iedereen verdient namelijk goede zorgen en een betere gezondheid.

Bij HHP hechten ze veel belang aan de 6 waarden en deze worden dan ook zeer sterk geleefd.

Begrip: Empathie en begrip zijn de beginselen van onze onderneming. Ze doen hun uiterste best om begrip te tonen voor de noden van de klanten.

Aanmoediging: Ze geven de klanten nieuwe energie en spreken hen moed en hoop in voor de toekomst.

Respect: Ze willen enkel gaan voor duurzame, wederzijds respectvolle en kwaliteitsvolle relaties met de klanten en partners.

Professionalisme: Ze blijven onvermoeibaar gedreven om de producten en diensten te verbeteren. Ze geven de klanten alle aandacht die ze verdienen, zowel voor, tijdens als na een aankoop.

Verantwoordelijkheid: Ze voelen zichzelf verantwoordelijk voor de gezondheid van de klanten. Ze houden de beloftes, zijn betrouwbaar en geven antwoord advies.

Vastberadenheid: Ze gaan altijd opzoek naar nieuwe kansen, opportuniteiten en nieuwe manieren om de klanten tevreden te stellen.

De geschiedenis van HHP:

HHP bestaat sinds het jaar 2000 en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. De productontwikkeling gaat steeds verder en de internationale bekendheid groeit gestaagd.

 

 

De behandeling:

Andullatie Therapie is ontwikkeld in samenwerking met verschillende medische professionals. Andullatie Therapie combineert mechanische trillingen met infrarood dieptewarmte en zorgt onder andere voor directe pijnverlichting, ontspanning, snelle recuperatie en lymfedrainage.

De therapie heeft een positieve invloed op de werking van het hele lichaam en kan dus voor verschillende chronische klachten ingezet worden.

Fibromyalgie wat is het precies?

fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dar de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog niet bekend. Fibromyalgie is daardoor moeilijk vast te stellen.

Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, beweging en rust afwisselen en Andullatie Therapie.

Hoe ontstaat Fibromyalgie?

Het is onduidelijk waardoor fibromyalgie ontstaat. Bij mensen met Fibromyalgie zijn geen afwijkingen in de spieren, het bindweefsel of de gewrichten te vinden.

Er zijn wel een paar therorieen die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren:

Aansturing vanuit de hersenen:

Misschien houdt fibromyalgie verband met de manier waarop de hersenen je spieren aansturen. Normaal gesproken sturen de hersenen samen met bepaalde hormonale klieren je spieren aan. Bij mensen met fibromyalgie zou deze samenwerking verstoord zijn. Waardoor die verstoring zou ontstaan, is onbekend. Het is ook niet duidelijk of deze verstoring een gevolg of een oorzaak is van fibromyalgie.

Prikkels selecteren:

Een andere theorie over fibromyalgie is dat het iets te maken heeft met het mechanisme waarmee prikkels uit de buitenwereld gefilterd worden. Bij mensen met fibromyalgie zou dit filter niet goed werken.

Pijnprikkels verwerken:

Tot slot zou het ook kunnen zijn dat de verwerking van pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verloopt dan mensen zonder de aandoening.

Welke klachten heb je bij fibromyalgie?

- Pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie.

- Stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd hebt gezeten of gestaan.

- Lang aanhoudende (chronische) vermoeidheid.

- Krachtverlies van je spieren: hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan.

- Slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar wordt je wakker door de pijn.

- Stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn:

~ angsten.

~ depressieve gevoelens.

~ concentratie problemen.

~ vergeetachtigheid.

~ moeite hebben om beslissingen te nemen.

Overige klachten:

Er zijn nog meer klachten mogelijk:

~ een zwaar gevoel in je armen of benen.

~ tintelingen in je armen of benen.

~ branderig of verminderd gevoel in je huid.

~ hoofdpijn.

~ darmkrampen, buikpijn.

~ opgezette vingers.

Klimaat:

Sommige mensen met fibromyalgie hebben meer klachten als de temperatuur wisselt of als het buiten koud of vochtig wordt.

Het klimaat heeft geen invloed op het ontstaan van fibromyalgie: het komt zowel in warme als in koude streken voor en iedereen kan het krijgen.

Tijdens vakanties nemen de klachten wel vaak af, misschien doordat je dan meer rust krijgt en meer ontspannen bent.

Hoe wordt de diagnose fibromyalgie vastgesteld?

Er bestaat geen gouden standaard om de diagnose fibromyalgie te bevestigen. Een reumatoloog herkent de symptomen ervan en kan andere oorzaken van de klachten meestal uitsluiten.

Hierbij biedt de fibromyalgiescore hulp (zie kopje fibromyalgiescore).

Wanneer aanvullend onderzoek?

Wanneer je arts twijfels heeft over de diagnose, kiest hij voor aanvullend onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld een röntgenfoto of een bloedonderzoek zijn. Bij fibromyalgie tonen aanvullende onderzoeken, zoals bloedtests of röntgenfoto’s geen afwijkingen aan.

Wanneer denkt je arts aan fibromyalgie?

Je arts overweegt de diagnose fibromyalgie als:

 • je chronische pijn hebt, op drie of meer plekken in je lichaam
 • deze plekken zowel boven als onder de taille en zowel links als rechts in je lichaam zitten
 • je langer dan 3 maanden last hebt van pijn en stijfheid
 • je last hebt van langdurige klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, problemen met je concentratie, wisselende stemmingen, of niet uitgerust wakker worden.

Fibromyalgiescore

De fibromyalgiescore is een optelsom van de pijnscore en de symptoomscore. De fibromyalgiescore kan oplopen van 0 tot 31, afhankelijk van de mate en intensiteit van je klachten. Er wordt in ieder geval gesproken van fibromyalgie als je minstens 12 scoort.

De pijnscore:
Met het meten van de pijnscore bekijkt je arts op welke plekken je pijn ervaren hebt in de afgelopen week. Er zijn negentien gebieden die meedoen in de score. Elk pijnlijk gebied scoort 1 punt. Heb je nergens pijn dan is de pijnscore 0, heb je overal pijn dan is de pijnscore 19.

De symptoomscore:
De symptoomscore brengt de volgende klachten in kaart:

 • moeheid
 • niet uitgerust wakker worden
 • moeite met nadenken en concentreren

Ook hier bekijkt je arts samen met jou je klachten van de afgelopen week. Het scoren gaat hier als volgt:

0 = afwezig
1 = in lichte of milde mate, meestal of periodiek in milde mate
2 = in matige tot aanzienlijke mate: vaak aanwezig en/of van aanzienlijke ernst
3 = in ernstige mate: ingrijpend, continue het leven verstorend

Score extra symptomen:
Verder bekijkt je arts welke extra symptomen je hebt. Dit gaat aan de hand van een lijst met 42 lichamelijke symptomen. De score hiervan is:

0 = geen van deze symptomen
1 = weinig van deze symptomen
2 = aanzienlijk aantal van deze symptomen
3 = veel van deze symptomen

De totale symptoomscore is een optelsom van de score van de ernst van de 3 hoofdsymptomen en de score van de extra symptomen. De score zit tussen de 0 en 12 in.

Hoe verloopt fibromyalgie?

Fibromyalgie verloopt bij iedereen anders. De klachten verschillen sterk per persoon. Misschien verminderen je klachten na een poosje, maar helemaal verdwijnen doen ze meestal niet.

Welke behandelingen kunnen helpen?

Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest.

Wat kan je zelf doen tegen de klachten?

 • Je kunt wel iets tegen de klachten doen door voldoende in beweging te zijn, binnen jouw grenzen. En door beweging en rust af te wisselen. Een oefen- of fysiotherapeut geeft je advies over bewegen en het vinden van de balans met rust.
 • Voldoende slapen kan je helpen te voorkomen dat pijnklachten erger worden.
 • Ook kan je de zelfmanagementtraining ‘Sterk met pijn’ volgen om te leren beter om te gaan met je klachten. Je vindt deze training bij de FES, de patiëntenvereniging voor mensen met fibromyalgie.

Medicijnen:

Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. Je arts schrijft je soms wel medicijnen voor tegen je klachten. Veel gebruikte medicijnen zijn:

 • Paracetamol
 • Paracetamol met codeïne
  Als je dit medicijn gebruikt dan heb je kans op verstopping en een verminderd reactievermogen.

  Codeïne is een opioïde.
 • Tramadol
  Dit medicijn heeft een sterke pijnstillende werking. De belangrijkste bijwerkingen zijn sufheid en verstopping. Ook tramadol is een opioïde.
 • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s).

Overige medicijnen:

 • Amitriptyline
  Dit is van oorsprong een medicijn tegen depressies. Maar artsen schrijven het ook voor bij pijn door fibromyalgie. Je krijgt bij fibromyalgie een lagere dosering dan bij de behandeling van een depressie. Amitriptyline vermindert de pijn, maar het kan soms wel 2 tot 4 weken duren voordat het werkt. Het helpt vaak ook tegen slaapproblemen bij fibromyalgie. Bijwerkingen zijn onder andere een droge mond, verstopping, verwardheid en sufheid.
 • Slaap- of kalmeringsmiddelen
  Dit zijn medicijnen uit de groep benzodiazepinen. De middelen uit deze groep werken spierontspannend, rustgevend en maken suf. Gebruik slaap- en kalmeringsmiddelen zo kort mogelijk. Als je het medicijn langer gebruikt, went je lichaam te veel aan het middel. Je wordt er dan afhankelijk van. Ook kun je last krijgen van bijwerkingen zoals sufheid, verminderd reactievermogen en een grotere eetlust.

Let op! Als je zonder recept medicijnen wilt kopen bij de drogist of apotheek, overleg dan altijd eerst met je huisarts.

Behandelaars

Voor de behandeling van fibromyalgie kom je bij je huisarts. Soms komen mensen met fibromyalgie bij de reumatoloog om de diagnose te stellen of te bevestigen.

Revalidatieprogramma

Als de klachten ernstig zijn, krijg je soms een verwijzing voor een revalidatieprogramma. Tijdens zo’n programma krijg je begeleiding en advies van verschillende behandelaars die je helpen makkelijker met fibromyalgie om te gaan. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de revalidatiearts, de psycholoog of maatschappelijk werker.
Aanvullende behandelingen

Er bestaan veel soorten alternatieve behandelingen. Soms merken mensen met een reumatische aandoening hiervan een positief effect. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.